Lepşa celor şapte cărţi – preluare de pe facebook

Am primit provocarea de la Camelia-psi.

Prefer să răspund aici, în felul meu. Şi nu nominalizez pe nimeni. Oricine doreşte poate prelua leapşa/provocarea, fie pe blog, în forma în care îl taie capul, fie pe facebook, în condiţiile descrise de Camelia (a se vedea print screen-ul de mai sus).

E greu să alegi doar şapte cărţi din toate cele care ţi-au plăcut într-o viaţă acum intrată într-al şaptelea deceniu. Mi se pare cel mai echitabil să abordez jocul ăsta după cum urmează, cu menţiunea că, cu excepţia cărţii de pe poziţia 6, o primă căutare grăbită nu m-a dus la poze ale ediţiilor citite de mine. (Pe unele încă le mai am în bibliotecă, dar mi-e lene să le caut şi să le fotografiez/scanez.)

Le listez în ordinea în care le-am citit/mi-au fost citite – excepţie făcând cele pe de poziţiile 4 şi 5, fiindcă nu-mi mai amintesc pe care dintre ele am citit-o prima.

1Isprăvile lui Păcală (Petre Dulfu), cartea pe care mi-a citit-o mama de cele mai multe ori, la cererea mea, înainte de a învăţa eu să citesc:

2Cei trei muşchetari (Alexandre Dumas), cartea pe care mi-am citit-o eu, de cele mai multe ori, în copilărie şi adolescenţă – ceea ce o face să fie şi cartea pe care am recitit-o de cele mai multe ori, dintre toate cele care mi-au ajuns sub ochi până acum 🙂 :

3Legendele Olimpului (repovestite de Alexandru Mitru), cartea care mi-a deschis uşa către fascinanta lume a legendelor şi religiilor altor popoare:

4Faraonul (Bolesław Prus), cartea care mi-a deschis uşa către fascinanta lume antică:

5Opere Alese (H. G. Wells), cartea care m-a făcut să îndrăgesc SF-ul:

6Pe aripile vântului (Margaret Mitchell), o poveste de dragoste fără sirop greţos şi o descriere a Războiului de Secesiune privit prin mai sincera prismă a învinşilor.

7– seria Cântec de gheaţă şi foc (George R. R. Martin), cea mai nepărtinitoare şi mai realistă (sic!) poveste inclusă în genul fantasy (dintre cele citite de mine), în care autorul nu  favorizează eroii pozitivi. De fapt, nici nu are eroi pozitivi sau negativi, doar personaje în tonuri de gri, aşa cum suntem cu toţii, nici foarte răi, nici foarte buni. Oameni, deh!
Pentru lumea în tonuri de gri şi personajele aşişderea, ar fi trebuit să pun aici Regii blestemaţi (Maurice Druon), dar înclinaţia mea către SF&F, ca şi mai proaspăta lectură, şi-au spus cuvântul.

În articolele următoare voi încerca, printre altele, să-mi spăl păcatele faţă de numeroasele cărţi pe care nu le-am putut înşira aici.

Reclame

3 gânduri despre „Lepşa celor şapte cărţi – preluare de pe facebook

Adăugă-le pe ale tale

  1. o, da, va fi și GoT printre cărțile mele preferate și seria demnilor lui brett, cred… pentru că de o vreme și datorită ție, colind iarăși prin lumea minunată pe care o descoperisem demult, demult, apoi o uitasem.
    și, așa cum spui și tu, e cam dificil să așezi doar șapte cățți în panoplie (eu am ales cumva să leg cartea de nominalizat și de recenzie, acolo unde există).

    și îți mulțumesc și aici pentru tot.

    Apreciat de 1 persoană

Spune ce ai de spus

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: